Blogs, ervaringen, projecten door, van en over Roos van Vugt

 

Meisje op een lijstje

Door Roosvanvugt op 23-08-2011 om 23:17 | Aantal keer bekeken: 32,596

Vandaag stond ik in een lijstje van @thomasmarzano.
En alsof ik het lijstje zelf bedacht had, kreeg ik de tweetkritiek – en ja dat is mooie binnenrijm! – op natuurlijk Twitter, over me heen. En niet alleen ik, maar vooral Thomas die het lijstje heeft gedicht.

Ik ken de beste man niet, ik volg hem sinds een paar maanden en hij blijkbaar ook mij. Hij is met (jeetje 28k+ volgers) iemand die best wel verschil maakt op Twitter. Ik volg hem graag, hij post veel (soms iets te veel) interessante design en fotografie content en is zeer persoonlijk.

Lijstjes. Het is op zโ€™n zachtst gezegd een onNederlands-ding, tenzij het gaat over sport, politiek of Sinterklaas. In de sociale media wereld zijn we er wars van. Ook ik. Tot een bepaalde hoogte. En dat is niet omdat dit meisje nu op een lijstje staat. Maar het is omdat we blijkbaar niet meer de complimenten en subjectieve meningen aan anderen durven toe te bedelen.

Als je dat doet, krijg je een hoos van kritiek over je heen. Het is blijkbaar โ€˜bon-tonโ€™ om lijstjes te degraderen en te veroordelen als nonsens. Waarom? Ik weet het niet. Soms doe ik er ook aan mee (Google maar eens op #Kloutezooi) maar een compliment aan elkaar geven en elkaar in een lijst zetten vinden we maar lastig en roept blijkbaar veel emoties op.

Jammer. Ik ben gek op Twitter, nog steeds met voorsprong het leukste social netwerk (voor mij). Als iemand de behoefte heeft om anderen een #kudo/ compliment, een aai over zijn of haar bol, een #FF of gewoon een like wil geven, zullen we dat gewoon met zโ€™n allen ontzettend keihard gaan toejuichen?

 

21 reacties op Meisje op een lijstje

 1. @Anneli

  Je hebt helemaal gelijk! Weg met dat zure gezeur van mensen die een ander het succes niet gunnen. Over elk lijstje kan je debatteren, er bestaat namelijk niet zoiets als een objectief lijstje. Wel leuke lijstjes en stomme lijstjes. En meningen waar je het wel of niet mee eens bent. En dat mag. Maar wel graag terwijl we elkaar het licht in de ogen gunnen ipv jaloers zijn dat we zelf niet op het lijstje staan of op het idee zijn gekomen het lijstje te maken. Gelukkig voor jou staan er op dit lijstje alleen maar vrouwen. Scheelt je weer de helft van het gezeik :).

  Keep using your powers for good!

 2. Mark Bastiaans

  Be proud om tussen deze Wonderwomen te staan. Laat die domme Hollanders maar zeuren over lijstjes.

  Thomas heeft een respectvolle lijst gemaakt en ik ben blij dat ik het merendeel reeds met groot plezier volg op Twitter. Kudo’s voor Thomas.

  Smile, girl!!!

 3. Xaviera

  doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Op lijstjes staan geeft geen pas!

  Wat een saaie wereld zou het zijn als we echt allemaal normaal zouden doen.

  Bah.

  Niks outside the box…er IS geen box. Dat houdt het allemaal leuk.

  Ik leef nog lang in gelukkig in mijn eigen wereld. En Thomas mag best lijstjes maken…ook als hij mij er de volgende keer niet op zet ๐Ÿ˜€

 4. @YvdLaak

  Hoi Roos,

  Ik had het lijstje gemist vandaag, maar heb ’em dankzij deze post alsnog kunnen bewonderen.
  Gefeliciteerd dat je het tot de WonderWomen hebt geschopt, die Thomas is zo gek nog niet (ondanks idd zijn – soms iets te – vele tweets :))
  Lijstjes zijn inderdaad uit den boze, maar ik hou er van. Stiekem รฉn openlijk. Van complimenten daarentegen hou ik alleen openlijk. Dat is toch het mooiste wat er is: iemand vertellen hoezeer je hem/haar waardeert en hoe goed hij/zij is voor de wereld (of in ieder geval jouw wereld) en de mensheid.
  Dus wees er trots op. Een lijstje met supermensen, en dan ook nog allemaal supervrouwen. Als je het mij vraagt is dit pas het begin van een hele lange lijst…

  Ps. zelf kreeg ik laatst te horen dat #FF zooo 2010 is. Nou en?! Ik word er zelf blij van om mensen in het zonnetje te zetten en hopelijk worden die mensen er ook blij van. Mooi toch ๐Ÿ™‚
  Ps 2 Twitter is leuk hรจ! ๐Ÿ˜‰

 5. Liesbet

  Vind het een superlijstje! Allemaal reuze verdient ๐Ÿ™‚

  Dat jaloerse gedoe daar heb ik het echt moeilijk mee, de dames in dit lijstje hebben hier allemaal heel hard voor gewerkt. Social media is allemaal leuk en wel maar als je even populair wilt worden als deze dames moet je er wel heel wat tijd in stoppen.

  Het volgende is volgens mij meer gepast > dames, bedankt voor al jullie leuke en interessante content en tot Tweets ๐Ÿ™‚ Hoop dat ik jullie nog lang kan volgen!

 6. Edwin (@bruikbaar)

  Eens! Dat azijnen kunnen weallemaal prima, aardig doen vinden we blijkbaar enger.
  En weet je, lijstjes brengen een boodschap tig keer effectiever over dan andere vormen van tekst ( zie Verleiden op internet van Erkel). Dus hoezee, mooi voor je dat je in dit lijstje staat (geldt ook voor de andere dames)

 7. @ThomasMarzano

  Dankjewel Roos voor jouw subjectieve blog post ๐Ÿ™‚
  Het overviel me wel dat mensen zoveel moeiten hadden met een Twitter List! Ik blijf het fascinerend vinden hoe Nederlanders op Twitter toch echt anders zijn dan de internationale gemeenschap.

  Daar wil ik nog graag een subjectieve blogpost over schrijven!

  Groetjes

  Thomas

 8. Wieger

  Lijstjes kunnen iemand blij maken, in het zonnetje zetten… inderdaad net als de #FF of een K+ op Klout.

  Of je nu op een lijstje staat of een prijsje wint, er zijn altijd mensen die beginnen te zeuren. Niets van aantrekken en gewoon doorgaan!

 9. Jojanneke

  Howdie Roos. ๐Ÿ™‚

  Heb het ook als zodanig ervaren, kreeg een paar afgunstige replies/dm’s. Sommige waren ‘tongue-in-cheek’, andere wat venijniger. Ach. Niets menselijks is ons vreemd, denk ik dan maar. Trots, afgunst, jaloezie, blijdschap…all sentiments in the same box.
  Het was eigenlijk de lightversie van de twitteraar-van-het-jaar-wedstrijd twee jaar geleden. Samen met elf anderen kwam ik daar uit, en kreeg er ook wisselende reacties op. Twitter, ‘t is nรฉt ‘t echte leven. ๐Ÿ˜‰ Lijstjes zijn complimentjes rn soms gewoon gebbetjes. In Nederland blijkt het maaiveld heilig. Maar dat wisten we toch allang? We hoeven daar niet verbaasd over te zijn. Velen kiezen voor conformeren (layin’ low), anderen kiezen de contramine uit frustratie. Ik denk: ‘ach, ieder mag vinden wat ‘ie wil. Lijstjes zijn niet heilig, hoeven niet compleet te zijn, en een goedbedoeld compliment is toch gewoon aardig?’. Mijn zelfbeeld hangt er in ieder geval niet vanaf. ๐Ÿ˜‰ Maar gezellig is het wel. Let’s keep it that way! Groetjes, have a nice caped & flying day! ๐Ÿ™‚ Jojanneke

 10. Gert Jan Bos

  Haai Roos,

  Lijstjes zijn altijd goed voor vele (positieve en negatieve) reacties. Vaak is het aantal negatieve berichten helaas groter. Met het rangschikken en benoemen van mensen schop je blijkbaar tegen een zeer been of sta je op een lange teen.

  Een week geleden over kwam mij het zelfde doordat een lijstje wat ik maanden geleden had gemaakt ineens werd opgepakt door iemand anders. Het was gewoon een probeer-eens-wat-met-peeridex-lijstje. Op basis van een twitterlijst die ik de afgelopen jaren heb samengesteld.

  En zie hier de gevolgen en reacties: http://bit.ly/qM10eB

  Het is een lijstje van mij, door mij en gemaakt met mijn gevoel. En daar moet ik me voor verantwoorden….nee toch?

 11. Pieter Vlamings

  Emancipatie heeft blijkbaar alleen een extra award categorie opgeleverd. Zou je de lijst promoten met ‘Mighty Men’ dan volgt er een verontwaardigde stortvloed aan kritiek op deze discriminatoire eigenschap.
  Kortom, niet op de mensen op de lijst (het merendeel waardeer ik zeker) maar op de criteria van de lijst.
  Veel mensen hebben hetzelfde probleem met een #FF, vaak mist een onderbouwing waarom ik deze mensen zou gaan volgen. Omdat het vrijdag is, omdat het een vrouw is?

  • Xaviera

   @Pieter > maar even serieus…waarom zouden alleen maar goed onderbouwde lijstjes toegestaan zijn.

   In mijn follow friday wil ik ook gewoon mensen kunnen zetten die ik zonder onderbouwing, gezellig vind.

   Ik vind het nogal aanmatigend dat er allerlei twitter-/lijstjes/social- media politie rondloopt.

   • Pieter Vlamings

    Toegestaan, politie, aanmatigend… Hoe eens op met chargeren. Van mij moet je niets en ik wil ook niets verbieden.

    Maak lijstjes en tweet er op los voor een FF maar schrik dan niet dat iets wat je openbaar plaatst niet bij iedereen in de smaak valt.

    Ik vind een lijst met Power Women net zo zinnig als een lijst met Twitterende Linkshandigen.
    Het diskwalificeert ergens de persoon door de verzameling niet op enige inhoud te baseren maar op een kenmerk dat er inhoudelijk niet toe doet.

    Geef je me een follow friday met 6 aanraders waarbij je vertelt dat het CMS experts zijn of Twitter kenners dan zie ik een meerwaarde.

    De lijstjes en de FF’s verliezen hun waarde omdat ze onderbouwing missen, je lijstje of FF is zoveel sterker als je de duiding wel mee geeft en dat is wat ik er zonde aan vind.

 12. @wouterblok

  Be proud, stand tall! Hulde aan deze lijst, even checken of er nog wonder women zijn die ik nog niet volg!

 13. Marc Drees

  Tja, voor de tweede keer dezelfde reactie aangezien de auteur van dit stukje in staat blijkt om reacties ‘per ongeluk’ te verwijderen…

  Desondanks: Roos staat op mijn lijstje van mensen die graag op lijstjes staan.

 14. Jakolien Sok

  Hola Roos,

  Een vermelding als Wonderwoman is toch leuk?

  Ik vond het iig erg leuk om door Thomas [de meest invloedrijke (volgens Klout dan hรจ) Twitteraar van Nederland die ook nog eens erg gezellig is in je TL] op deze lijst gezet te worden ๐Ÿ˜‰

  Laat de azijn zeikerds maar hun gang gaan. Ik moet zeggen dat ik me als eigenwijze ondernemer daar รผberhaupt niet al te veel van aantrek #lol.

  Het zou zo mooi zijn, aansluitend op het sentiment van velen hierboven, dat we in Nederland eens de ‘hero’ cultuur gingen omarmen ipv iedereen die te succesvol wordt neermaaien…

  Denk niet dat het ervan gaat komen in Nederland dus in de tussentijd #lekkerdoortrommelen ๐Ÿ˜‰

 15. @marcelrietveld

  Wat een gezeur om niks zeg! Ik ben wel van de lijstjes: lekker overzichtelijk. Keep up the good work girls!

 16. Tessa Smits

  Geweldige lijst, door alle commotie en jouw blog, ben ik nu achter deze interessante twitteraars gekomen, gelijk al die powervrouwen eens volgen, Roos jouw volgde ik natuurlijk al, gefeliciteerd met je vermelding!

 17. Corinne Keijzer

  weet precies welk lijstje je bedoelt, heb daar ook al gereageerd.. hetzelfde als jij, wat een zure mensen allemaal. Lachen toch dat zoiets georganiseerd wordt? In elke branche bestaat wel zoiets en ik denk dat het gewoon jaloezie/afgunst is van mensen die zichzelf daar gewoon graag zien staan maar maar niet genoemd worden.
  Onee…. dat heet frustratie.

 18. Jeroen Mirck

  Vertel mij wat! Ik publiceer al drie jaar de Twitter Top-40 van actiefste twitteraars, gewoon als gebbetje om te ontkrachten dat ik zelf ‘zo belachelijk veel’ twitter. Nou, je krijgt dan kritiek uit alle kampen:
  1. mensen die jouw lijstje stom vinden,
  2. mensen die ALLE lijstjes stom vinden,
  3. mensen die er niet op staan en dat stom vinden,
  4. mensen die er niet op staan en de mensen op de lijst stom vinden, en
  5. mensen die er wel op staan, maar dat dan weer stom vinden.
  Kortom: je doet het nooit goed. Maar aan de andere kant: die discussie over goed of slecht, leuk of stom, dรกt is precies de reden waarom lijstjes werken, prikkelen en simpelweg leuk zijn. We houden van ordening, ook al zijn we het er vaak niet mee eens. Want iedereen zou een andere ordening maken.

 19. Nick Allen

  Right, I’m convinced my next language will be Dutch! So many fantastic sources of information and knowledge that I need to understand!

 

Laat een reactie achter