Blogs, ervaringen, projecten door, van en over Roos van Vugt

 

Een social(e) moeder op vakantie

Door Roosvanvugt op 31-08-2011 om 23:21 | Aantal keer bekeken: 27,835

De laatste week. De laatste week dat ik en mijn vent onze 6 weken vakantie van onze kinderen aan het ‘overbruggen’ zijn. Met een naschoolse die in de vakanties dicht is.
Ik mopper niet, ik ben gek op mijn kinderen, mijn keuze, dat plak en knip-werk om de opvang te regelen her en der, doe ik en mijn vent dus met veel liefde en binnen onze minder dan 25 vakantiedagen… Niet helemaal waar, want ik kan bij Deloitte vakantiedagen (god dank!) bijkopen.

Door die laatste week kijk ik terug op deze zomer. En hoe blij was ik dat wij met deze nogal natte/koude zomer, drie weken in Spanje zaten. In de zon, in Tarifa en Sevilla en met wifi…

Daar gaat mijn blog over. Over het online zijn tijdens vakanties.

Mijn goede voornemen om offline te zijn tijdens mijn vakantie werd bruut verstoord dat ons huisje (NotaBene met de naam ‘casa de la Paz’) wifi had. Met een soort ijdele hoop dat ik wel offline moest zijn door externe factoren, ging ik de vakantie in.
Helaas of – nu komt de wending – gelukkig had het huisje wifi…!
Juist op vakantie heb ik ondervonden hoe heerlijk het is om je Twitter, Google+ en Facebook tijdslijn (en andere socials) te lezen. Het is als de Volkskrant die je niet kunt vinden in het dorpje en je terugkomt met de Telegraaf.
Het loopje naar het dorpje dat je, zo heb je juist je gezin overtuigd, even moet doen. Immers het nieuws gaat door en mijn nieuwsgierigheid is nog steeds niet te temmen.

Hoe opmerkelijk ook waren de tweets van oa @enroc (die notabene zelf online was tijdens zijn vakantie?) en @marcdrees en anderen om offline te gaan. De laatste met het vingertje omhoog en met Marc nog vele anderen.
Maar hoe fijn was het om even bijvoorbeeld de tijdslijn van Twitter in te duiken? Met een boek in m’n handen had ik kribbiger tegen mijn kinderen geschreeuwd dat ze me niet moesten storen, een iPhone en tijdslijn is altijd weg te leggen.

Heerlijk om tijdens de slaapjes van de kinderen (die omvielen met 40+ graden) rustig een blog te kunnen lezen en van gefundeerd commentaar te voorzien?
En wat te denken van de reacties op mijn Instagram foto’s tijdens die 3 weken? Die zijn ‘epic’ en had ik niet willen missen.

En nee, ik heb niet over mijn werkgever getweet of geretweet en mijn ava stond op vakantie. En toch was ik online. Ik ben een ontaarde moeder.

 

14 reacties op Een social(e) moeder op vakantie

 1. Moniek Faas

  Roos,
  Dat vingertje herken ik, pas op, inbrekers lezen ook internet, etc, mijn commentaar, zonder internet braken ze ook in. En dat mag nog steeds niet.
  Ik was een van jouw volgers die genoot van jouw foto’s op instagram. Ik heb zelfs gegoogeld hoeveel km we verwijdert waren. Prachtige, blogs heb ik gelezen.
  Wij hebben bewust gekozen voor een huis met Wifi. Mevrouw Neelie Smit Kroes heb ik regelmatig genoemd, want met mijn weekpas van t-mobile kon ik op elk moment posten. Life is FOR sharing!
  Hoe leuk is het om broer en zus te zien FaceTime n, met hun zus in Nederland.
  Dank je wel, voor je blog,. Er zijn nog veul mensen die het niet begrijpen, maar die komen nog wel toch?

 2. Jos Govaart

  Voor iedereen werkt iets anders lekker.. Ik vind het zelf lekker om in ieder geval een week helemaal afgesloten te zijn.. daarna word ik toch weer nieuwsgierig enzo. Dat oordelen..tsja, dat doe ik hooguit tegenover mezelf, verder ieder zn eigen keuze, lijkt me.

 3. Tom

  Roos, je bent één van mijn favoriete tweeps. Natuurlijk vind ik informatie, nieuws en gesprekken op de sociale media. Je leert om te kiezen tussen zakelijk, persoonlijk en alles daartussen. Jij bent iemand met feeling voor wat kan en wat niet. Voor wanneer iets privé is en wanneer je waarde toevoegt. Bij jou zijn dit soort overwegingen dus in goede handen. Was je niet online geweest, had ik het je ook van harte gegund. Vakantie is voor mij ook een tijd dat je dingen verwerkt, en dus onbewust veel bezig bent met werk en het normale leven. Tijd voor reflectie. Dan is het fijn om ook voeling te houden met de dagelijkse gang van zaken. Het siert je oprechte betrokkenheid dat je die dingen niet scheidt. En intussen een hele goede moeder bent! En je foto’s (Instagram) waren voor de thuisblijvers om te smullen 😉

 4. marjanke

  Ik heb genoten van je tweets en heerlijke vakantiefoto’s! En helemaal eens: of je nu een boek, de krant of je TL leest…

 5. Aaltje Vincent

  Ha Roos,
  Dit staat in mijn optiek geheel los van je moederschap.
  In mijn ogen is het simpel, iedereen kiest zelf wat ie leest op vakantie (krant, blogs, tweets, boek) en wat je deelt. Een foto van een kindje van jouw tweeling in een leeg straatje was prachtig!
  Groet Aaltje

 6. Yvonne Groeneveld

  Ontspanning ipv inspanning? Niets mis mee, mama blij, kinderen blij en andersom. Maar een BSO zou ‘s zomers wel open moeten zijn toch. Maar dat is weer een andere discussie…

 7. Mirjam

  Hoezo ontaarde moeder? Wat mij betreft maakt het inderdaad niet uit wat je leest, krant, literatuur, je timeline of wat mij betreft een bouquetreeks romannetje. Het heeft je toch niet belemmerd om samen met je kinderen van je vakantie te genieten? Ik heb je tweets met plezier gevolgd en je bent een voorbeeld voor mij als jonge moeder.

 8. Shirley Hoogkamer

  Je balanceert als werkende moeder op een dunne lijn in NL. Dus als je op vakantie gaat, dan moet je je tijd wel als een goede moeder vervullen, dus hup achter het aanrecht 😉 Dit zijn nog steeds de tijden dat de 2.0 gedachte offline gaat bij een aantal mensen. Gelukkig staan er mooie reacties op je blog en daar sluit ik mij volledig bij aan.

  Groet vanuit Cambodja, Shirley

 9. Jan Mulder

  Nog steeds hebben we in Nederland (en in een groot deel van de rest van de wereld) een (zelf)opgelegd beeld van gescheiden persoonlijkheden. Prive, werk en nu ook al vakantie dienen strikt gescheiden te zijn. Alsof we moeten lijden aan persoonlijkheidsstoornissen.

  Er is maar een jij, er is maar een Roos. Het leven wordt een stuk eenvoudiger als je overal jezelf bent.

  Leve de ontaarding.

  Big Hug,
  Jan

 10. Elise

  wat een leuke reacties al haha! Ik ben zelf twee weken min of meer verplicht off line gegaan. Het was lekker, maar ik heb het ook wel een soort gemist. Niet als zijnde verslavend, maar omdat het zo leuk is allemaal en omdat het zo’n onderdeel is gaan uitmaken van mijn leven. Ik ben een deler en een meegenieter. Dus de volgende vakantie ben ik ook gewoon af en toe online.

  groetjes,
  Elise

 11. Mark van Buuren

  Herkenbare dilemma’s. Wifi op je vakantieadres is een zegen en vloek. Opmerkelijk genoeg vinden vooral de achterblijvers het een zegen, en de reisgenoten het soms het laatste.
  De goede voornemens laten wij tegenwoordig thuis: ipads, iphones en macbooks gaan mee en zorgen ook voor onbezorgd vakantieplezier. En dat wil toch elke rechtgeaarde moeder (of vader)?

 12. Corné Wielemaker

  Ha Roos, ik had je nog beloofd een reactie te geven en ik vind dat ik die belofte vanavond maar eens even in moest lossen. Inderdaad een sterk staaltje pot verwijt de ketel.

  Ik zei dat jij offline moest gaan tijdens je vakantie, terwijl ik juist tijdens mijn vakantie ook online was. Maar dat is nu precies wat ik de laatste tijd aan mezelf gemerkt hebt.

  Toen ik op vakantie ging, merkte ik dat ik moeite had met het afkicken van alles waar ik mijn hoofd mee voer tijdens mijn werkdagen. Resultaat? Problemen, nou ja problemen. Ik ondervond in ieder geval moeite om niks te kunnen doen, dus ging ik ook op vakantie door met het ‘online’ zijn. Daar is op zich niets op tegen, maar wat ik duidelijk merkte is dat ik ook niet goed zonder kon. Er zijn wel eens mensen die grappen in een bio dat ze addict zijn, maar ik begon er af en toe een beetje hinder van te ondervinden.

  De eerste dagen naast het zwembad werd ik letterlijk gek van verveling. Ik vulde daar waar het kon, mijn tijd met social media naast dat ik drie boeken heb gelezen, wedstrijden waterpolo etc etc etc deed.

  Gedurende de vakantie kwam ik steeds meer los te staan van de informatiestromen (waaronder mijn zo geliefde Twitter) waar ik mijzelf dagelijks nee minutelijks mee bezig hield. Kort na de vakantie kwam ik een aantal onderzoeken / artikelen tegen die wat mij betreft niet direct als bijbel gebruikt moeten worden, maar die wel een kern van waarheid bevatten.

  Namelijk onderzoeken die uitwijzen dat het continue verdelen van je aandacht (de veel beschreven continuous partial attention) kan leiden tot spanningsboogjes van 1,2 sec 😉 terwijl ik met mijn denk-baan af en toe een langere spanningsboog nodig heb als ik me ergens op moet concentreren. Ik merkte dat me dat af en toe te veel moeite koste. Dus dacht ik na mijn vakantie…

  …wat nu als ik iets minder intensief de hele dag die stromen in de gaten houd? Zou het dan beter gaan met mijn concentratie? Ik besloot de proef op de som te nemen. Momenteel Twitter ik niet meer zoveel als ik deed, blog ik niet meer zo hard als voorheen (voor zover dat al veel was), lees ik niet zo veel artikelen meer als voorheen en eigenlijk voel ik mijn brainpower met de dag groeien.

  Niet dat ik momenteel helemaal niet meer online ben, maar juist wel bewuster. En ik dacht, dat moet jij ook eens proberen. Gewoon even een tijd wat minderen en kijk dan maar eens waar je hoofd je mee weet te verrassen. Misschien verrast mijn hoofd me op een later moment met het idee dat ik weer veel meer online moet zijn en moet engageer. Tot die tijd geniet ik van de toegenomen brainpower die ik onder andere gebruik voor jullie club, mijn club en mijn thuisclub.

 13. Michel ten Hoove

  Absoluut, een hele ontaarde moeder. 🙂 Nee, flauwekul natuurlijk. Gekheid. Ondertussen herken ik wel veel.

  Twijfelde zelf of ik op vakantie on- of off line wilde zijn. Heb uiteindelijk bewust geen speciale kaart voor goedkoper mobiel internet in Duitsland gekocht en zelfs mijn mobiel de hele vakantie uit laten staan.

  Kocht wel vlak voor mijn vakantie een Galaxy Tab met wifi en hoopte in restaurants en andere openbare plekken over gratis WIFI te kunnen beschikken. Volgens de reisgids had je dat best veel in Sauerland.

  Mooi niet dus. Nergens open wifi te vinden. Dus sloeg in eerste instantie de cold turkey ontwenningsverschijnselen toe, maar kon ik uiteindelijk best goed zonder internet.

  Eenmaal terug van vakantie was ik in no time weer op mijn oude hoge internetgebruik terug. 🙁

 

Laat een reactie achter