Blogs, ervaringen, projecten door, van en over Roos van Vugt

 

Mokerslag

Door Roosvanvugt op 06-12-2012 om 17:46 | Aantal keer bekeken: 9,105

Voor de vierde keer op het rode pluche

 

Paar weken geleden maakte mijn hart een sprong, weer een uitnodiging voor het TEDx Amsterdam event! ‘Human Nature’ was het thema voor deze editie 2012. Prachtige sprekers daagden mij en de anderen in de Stadsschouwburg uit op zoek te gaan naar wat het betekent om mens te zijn in een samenleving die meer en meer wordt gedomineerd door technologie en economische vraagstukken. Met soms hele persoonlijke en indringende verhalen met ontluisterende boodschappen, deelden bekende sprekers, wetenschappers, entrepreneurs en kunstenaars hun invalshoek op het thema.

Mokerslag
Maar mijn 12 uur durende zit op het rode pluche, heeft me -mede door de hoge snelheid van de presentaties (de TED talks duren ca een kwartier) – geen moment verveeld. Het was een programma dat me tot het einde toe kon boeien en soms als een mokerslag getroffen heeft.
Dat laatste was met name de ‘talk’ van de 21 jarige Keniaanse Nice Nailantei. Zij vertelt haar beklemmende en persoonlijke verhaal over hoe ze met haar zusje verschillende keren haar huis ontvluchtte om aan de besnijdenis te ontkomen. Zij heeft al op hele jonge leeftijd haar missie gemaakt om haar volk daar, van binnenuit, ervan te overtuigen dat besnijdenis gevaarlijk is en niet langer nodig.

Overtuig de leiders
Ze vertelde hoe gedreven zij was om met de stamhoofden (mannen) van een dorp te spreken. Omdat die mannen uiteindelijk over dit ritueel moesten beslissen. Ze hebben naar haar geluisterd waardoor Nice alternatieve rituelen voor vrouwenbesnijdenis bespreekbaar kreeg.
Wat ik van haar leerde is, dat als je echt iets wilt, het gaat lukken. Een tweede mooie boodschap die ik ook vaak meeneem in mijn werk. Start bij de top, overtuig de leiders.

 

Haar Tedtalk kun je hier bekijken.

 

 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

 

Laat een reactie achter